8 Mayıs 2016 Pazar

ADIM ADIM: IŞIĞA GİDEN YOL-YILMAZ PARLAR HABERİ

ADIM ADIM: IŞIĞA GİDEN YOL

Engel, onların engelli vücutlarında değil bizim zihinlerimizde…


Evet cesurca gişe endişesi olmayan yapımcılığını Mine Vargı ve Pelin Uzun’un, senaryo yazarlığı ile yönetmenliğini Sinan Uzun’un üstlendiği  "Adım Adım Işığa Giden Yol" bu filme gitmeniz için çok neden var demiyeceğim. Tek sebeple gitmelisiniz. Korkunuz yarın bir kaza sonucu kendinizin veya çok yakınınızın engelli kalma korkunuz için değil, insanlık duygusu kazanmış, insanlık öğrenebilmiş insanların dünyasından hasta, çocuk, yaşlı, engelli gibi toplumun en zayıf kesimini ayaklar altına almamanız için, gitmelisiniz. Engelliye algı sorunumuz var. Zihniyet sorunu engelli vatandaşın en büyük engeli...Belkide dezavantajlı olan bizleriz..    

Şimdi engelliliğe dayalı ayırımcılığa ilişkin düzenlemelere göz atalım; Engelli istihdamını teşvike yönelik yasal düzenlemeler, Engellinin sosyal güvenlik hakları, Engelli istihdamında fiziki erişim sorunu ve çözüm önerileri, Çalışan engelli bireylerin hak mücadelesi konuların başında geldiğidir.

Hukuki Yaptırım- 4857 sayılı İş Kanununa göre engelliliğe dayalı ayırımcılık, İşçilere eşit davranma ilkesi.

İş Kanununa göre, iş ilişkisinde veya sona ermesinde engelliliğe dayalı ayırımcılık yasağı (özel düzenleme), ihlal edildiği takdirde  dört aya kadar ücreti tutarında ayırımcılık tazminatı öngörmektedir.

5378 sayılı Engelliler Hakkında Kanun – Engelliliğe Dayalı Ayırımcılık; Engelliliğe dayalı ayırımcılığın tanımlanması, 06.02.2014 tarihli 6518 sayılı Kanun ile yapılan değişiklik sonucunda olmuştur. Özel sektörde veya kamuda, engelliye yönelik istihdam talebinin samimi olduğundan söz edilemez. Toplum olarak, dezavantajlı gruplar ve bu grupların ihtiyaçları konusunda ciddi bir eğitime ihtiyaç duyulduğu açıktır.


T. C.  hukuk sisteminde yer alan ve engellilerin çalışma haklarını düzenleyen kurallara genel bir bakış niteliğinde olan bu yazdıklarımız, aksaklıkların engellilerin çalışma haklarına yönelik düzenlemelerden çok uygulamada çeşitli sebeplerden ötürü yaşandığı niteliğindedir.


Tamamen toplum için bireysel sorumluluk içeren bu filmin yapımında Mine Vargı ve Pelin Uzun burada mutluluğun resmini yapmayı başarmış. Kardeşlerimizin sinemada filmleri oynarken mutluluğunu muhtemelen tüm sinema yazarları görmüştür.

Engelsiz filmi hayata geçiren Mine Vargı ile söyleşimizde “Engelli arkadaşlarımızın sinema sektöründe yaşayacakları  zorlukları araştırdıktan sonra, setde nasıl çözüm geliştirebileceğimizi düşündük. Engelliye acıyarak değil, sevgiyle yaklaşalım. Kendilerine acındığını fark ettiklerinde insanlardan uzaklaşır, içlerine kapanır ve kendisini karşılıklı iletişime kapatır. Onları aramıza alalım iyi birer arkadaş ve kardeş olalım.” Şeklinde davranma şeklimizi özetledi.
Mine Vargı, Moral motivasyonunu yüksek tutmak adına sosyal hayatdaki seslerini daha fazla duyurmak, toplumun farkındalığını arttırmak ve onların film sektöründeki yaşadıkları zorlukları bilen birisi olarak onlara özel kendilerinin önemsendiğini hissetmelerini sağlamak için özenle sadece bir filmden ziyade olmadığını sosyal sorumluluk ve duyarlılık projesi olduğuna değindi.
Bu sürecin kendilerine yeni ufuklar açtığını ve tek amacının engelli vatandaşların sesini duyurmak olduğunu anlatan Mine Vargı, Bu filmin burada bitmediğini ve daha da duyarlılığı artırarak yankılanarak devam edeceğinin inandığını söyledi
Türkiye raporu kapsamında; Engellilik olgusu ve çalışma yaşamındaki engellilik, Engellilerin iş hukuku kapsamında çalıştırılması, Engellileri istihdama hazırlama ve aracılık, Engellilerin çalışma yaşamlarını etkileyen olumsuz faktörler bir engelli çalışanın gün içerisinde karşı karşıya kalabileceği zorluklar, Engellilerin çalışma hakkının Türkiye’de  anayasal görünümü, anayasadaki temel hak ve özgürlükler yönünden uluslar arası insan hakları, Hukuku yönünden engelli hakları ile ilişkili genel nitelikteki temel hak ve özgürlükler, Engelli hakları ile ilişkili özel nitelikteki temel hak ve özgürlükler, Kamuda işe girme hakkı uluslararası insan hakları,  Engelli işçi çalıştırma zorunluluğu engelli işçi çalıştırmama cezası, Engelliliğe dayalı ayırımcılığa ilişkin düzenlemeler, Hukuki yaptırım engelli çalışanların işyerindeki sorunları gibi hukuki yönden tüm iyileştirmeler iletişimlerin bileşke nitelindeki sinemanın gücü sayesinde istihdama ışık tutacağı inancındayız. Filme gidiniz bu kesime destek veriniz.
Bu tür filmlerin  ses getirdiğini isteklerin uygulamaların yanlış ve eksik yapılanlarına düzenlemeler getirerek sorunların gittikçe azalan yönde hız kazandığı önemi ortaya çıkmaktadır.

Söz konusu gerçek hikayelerden oluşan Adım Adım: Işığa Giden Yol filmin kimliği;


Gösterim Tarihi: 06 Mayıs 2016’dan itibaren

Dağıtım: Bir Film
Yapım: Toprak Film
Yönetmen: Sinan Uzun
Tür: Dram
Yapım: 2016 - Türkiye
Yapımcı: Mine Vargı ve Pelin Uzun
Film Müziği: Ümran Sevinç  
Oyuncular: Haldun Dormen, Asuman Dabak, Can Filiz, Yüksel Ünal, Gazi Şeker, Memet Sefa Öztürk, Bora Acar Zöngür, Can Ayan, Süreyya Kilimci, Cansu Bizim



yilmazparlar@yahoo.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder