9 Kasım 2015 Pazartesi

6’ıncı Malatya Uluslararası Film Festivali Açıldı-Yılmaz Parlar


BURUK FİLM FESTİVALİN ONUR ÖDÜLLERİ
6’ıncı  Malatya Uluslararası Film Festivali, Ülke bütününde üzüntülü günler yaşamamız nedeniyle buruk ve sade program ile açılış yaptı. Malatya Hilton Double Tree otelde gerçekleşen açışda  Festivalin bu yıl Onur Ödülü Serdar Gökhan ve Perihan Savaş’a  .  verildi. Yabancı onur ödülüne layık isim  Gürcü sinemasının yönetmeni Eldar Shengelaia oldu.
Malatya Valiliği’nin koordinasyonunda, Malatya Büyükşehir Belediyesi’nin ana sponsorluğunda Malatya Kayısı Araştırma-Geliştirme ve Tanıtma Vakfı tarafından Kültür ve Turizm Bakanlığı, Başbakanlık Tanıtma Fonu Kurulu, Battalgazi Belediyesi, Yeşilyurt Belediyesi, Fırat Kalkınma Ajansı ve İnönü Üniversitesi’nin destekleri ile düzenlenen, bu yıl altıncısı gerçekleştirdiği Malatya Uluslararası Film Festivali geleneksel hale gelen kırmızı halı   yerine hüzün matem rengi siyaha bırakdı. Siyah halı geçidi yapıldı.
6 -12 Kasım 2015 tarihleri arasında devam edecek olan Malatya Uluslararası Film Festivali düzenlenen açılış programın sunuculuğunu Yekta Kopan üstlendi.  Açılış programında  Malatya Valisi Süleyman Kamçı  “Sinema işlediği temayı izleyenlere birebir hissettirme özelliği ile müstesna bir konuma sahipdir. Sinema bütün insanları aynı temelde buluşturan ve insanlığın ortak dili olabilen büyülü bir dünyanın adıdır.  Sinema ile toplumların kendilerini ifade etme imkanı bulabildiği bir mecradır.”şeklinde özetle özelliğini vurguladı.
Bu yıl kaybetdiğimiz sinema sanatçılarını oluşturan sinevizyon gösterimi esnasında  Duygusal bir ortam yaşanırken Sinema sanatcıların gözleri doldu.
Açılış konuşmasında Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır  “Çok önem verdiğimiz bir festivale ev sahipliği yapmaktayız. Birbirinden değerli sanatçılarımızı, sanat dünyasını Malatya’da ağırlamaktan büyük bir memnuniyet duyuyoruz”dedi  .Ak Parti Malatya Milletvekili Öznur Çalık  “Bu sene 6’ıncısını düzenliyoruz ve ilk kez halımız kırmızıdan siyaha döndü. Halının siyaha dönüştürülmesinin en önemli sebebi, vermiş olduğumuz şehitler ve gazilerimiz. İnşallah festivalimizi siyaha bürüyen bu acımızı hep beraber yeniden renklendiririz. Kardeşliğin tohumlarının atılmasına vesile oluruz” mesajını verdi.
Bu yıl festival kapsamında Emek Ödülü, Türk sinemasını hakkında   Kitaplar yazan,  sinema tarihine ve arşivine çok önemli katkılarda bulunan Agâh Özgüç ve Filmlerinin makyaj sanatçısı Suzan Kardeş’e verildi.
Suzan Kardeş Bir Demet Tiyatro’da “pencereden bakan kadın” olarak tanınmakdadır.
Perihan Savaş konuşmasında artan terör olaylarına değinerek, “Keşke yüreklerimiz de hüzün yerine sevinçleri paylaşsaydı. Keşke annelerimiz ağlamasaydı. Keşke evlatlarımız yok olmasaydı” ifadelerini kullandı. Perihan Savaş, şehit İbrahim Tanrıverdi’nin annesini ziyaret ettiğini hatırlatarak, protokolde oturan Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır’dan bir söz istedi. Şehit annesinin ricasını ileten Savaş, yeni yapılan sanat sokağında Şehit İbrahim Tanrıverdi’nin isminin ölümsüzleştirilmesini istedi. Bunun üzerine Başkan Çakır söz verince Perihan Savaş, “Şehit annesi çok mutlu olacak”  onayı aldıkdan sonra annesinin mutlu olacağını söyledi.  Toplu  fotoğrafı çekimi ile açılış töreni  son buldu.



yilmazparlar@yahoo.com

25 Ekim 2015 Pazar

6. MALATYA FESTİVALİ BİLETLER 2 VE 3 LİRA-YILMAZ PARLAR

6. MALATYA FESTİVALİ BİLETLER 2 VE 3 LİRA
 Malatya Valiliği’nin koordinasyonunda, Malatya Kayısı Araştırma-Geliştirme ve Tanıtma Vakfı tarafından Malatya Büyükşehir Belediyesi’nin ana sponsorluğunda düzenlenen 6-12 Kasım 2015 tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan 6. Malatya Uluslararası Film Festivali Basın toplantısıyla programını ve ödüllerini açıkladı.
 21 Ekim 2015 Çarşamba günü İstanbul İnterContiental Hotelde gerçekleşen basın toplantısına Malatya vali yardımcısı Ömer Dağdeviren.,Festival ana sponsoru Malatya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Ertan Mumcu, Festival Yönetmeni Hüseyin Namık Yıldırım, sinema yazarı ve Festival Danışma Kurulu Üyesi Kerem Akça konuşmacı olarak,  Onur Ödülü alacak sanatçılar Perihan Savaş ve Serdar Gökhan  geçen yıl  ödül alan Selda Alkor, Sinema Emek Ödülü  takdim edilecek  Agah Özgüç ile makyaj uzmanı Suzan Kardeş, sinema oyuncuları Ercan Kesal, Nazan Kesal, Şenay Gürler, Can Kolukısa çok sayıda basın mensubu katıldılar.


Malatya Film Festivali’nde Yabancı Onur Ödülü iGürcü sinemasının usta yönetmeni Eldar Shengelaia’ya verilecek.
Kısa film çekimini teşvik etmek, nitelikli yapımları ödüllendirmek ve isimlerini ulusal alanda duyurma fırsatı sunmak amacıyla bu yıl da Ulusal Kısa Film Yarışması’nı düzenliyor. Kısa Film Yarışması’na katılım için başka festivallere katılmış, başvurmuş ya da ödül almış olmak engel teşkil etmiyor. Yarışmaya kurmaca filmlerin yanı sıra animasyon filmler de başvurabiliyor. Başvuru için herhangi bir yaş, deneyim, tür ya da tema kısıtlaması bulunmayan yarışmaya, 1 Kasım 2014 tarihinden sonra çekilmiş ve süresi 30 dakikayı aşmayan filmler kabul edilecek.
Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Ertan Mumcu,tüm Malatyalıların film seyredebilmeleri için biletleri 2 ve 3 lira olarak belirlediklerini söyledi. Ödüller hakkında kısa bilgi verdi. Dünya ve Türkiye sinemasının yeni örneklerinden, ödüllü filmlere, belgesellerden kısa filmlere, engelliler için sesli betimlemeli filmlerden çocuk filmlerine, yönetmen ve oyuncuların katılımıyla film sonrası söyleşilerden sergi ve atölyelere bir hafta boyunca Malatya’da sinema şenliği yaşanacak.
Festival Yönetmeni Hüseyin Namık Yıldırım, ““Festivalimiz 6 Kasım’da açılışını yapacak. Bu yılki açılışımız Double Tree BY Hilton Oteli’nde gerçekleşecek. Ana sponsorumuz Büyükşehir Belediyemiz. Bunun dışında Kültür Bakanlığımızın, Başbakanlık Tanıtma Fonumuzun, Battalgazi ve Yeşilyurt Belediyeleri ile Fırat Kalkınma Ajansı ve İnönü Üniversitesi destekleriyle yapılıyor. Festivalimizin tüm film programları, onur ve emek ödüllerinin verilmesi danışma kurulumuzun tavsiyeleriyle gerçekleştiriliyor Bu yıl festival Onur Ödülleri’ni Perihan Savaş’a ve çok değerli oyuncumuz Serdar Gökhan’a veriyoruz. Geçen yıldan başlamak üzere her yıl Emek Ödülleri de vermeye başladık. Bu yılki Emek Ödülleri’ni Suzan Kardeş ve Agah Özgüç’e sunacağız. Festival filmleri her yıl olduğu gibi bu yıl da Avşar Sinemaları, Yeşil Sinemaları, Hilton Oteli’nde ve İnönü Üniversitesi’nde gösterimlerimiz olacak. Bilet ücretlerimiz çok düşük miktarlarda. Şuan Türkiye’deki en düşük rakamlı biletler. Tüm Malatyalılar festivale katılabilsin diye öğrenciler için 2 lira, tam ise 3 lira yaptık biletleri. 



Festivalde ulusal Türkiye panoraması var, dünya panoraması var. Öteki dünyanın renkleri var. Ortadoğu sineması var. Bu yıl Nuri Bilge Ceylan’ın tüm filmlerini göstereceğiz. Bu yıl daha önceki yıllarda olduğu gibi sinemamızın vefat eden büyük ustalarının filmlerini göstereceğiz. Zeki Alasya’nın anısına ‘Nereye Bakıyor Bu Adamlar’, Başar Sabuncu’nun anısına ‘Zengin Mutfağı’ ve Sümer Tilmaç’ın anısına ‘Kahpe Bizans’ göstereceğiz.”dedi Hüseyin Namık Yıldırım, 40’a yakın ülkeden 140’a yakın film izleyicilerle buluşurken, film gösterimlerinin yanı sıra ücretsiz olarak söyleşiler, imza günleri, atölye çalışmaları ve sinema dersleri düzenleneceği etkinleri bildirdi. Festival Danışma Kurulu Üyesi Kerem Akça. Çok sayıda film üzerinden değerlendirdikleri film seçkilerin kriterlerini ifade ettikden sonra gösterilecek kısa ve uzun filmleri oyuncularılya açıkladı. Festivalde yer alan dünya ve Türkiye sinemasının son dönem örneği pek çok film, Uluslararası ve Ulusal Uzun Film Yarışmalarında ve yarışma dışı seçkilerde Türkiye prömiyerlerini yapacak


yilmazparlar@yahoo.com

26 Eylül 2015 Cumartesi

25 eylül 2015 filmleri-fragmanları-Yılmaz Parlar


Madımak: Carina’nın Günlüğü

Ulaş Bahadır’ın yönettiği ve Denise Ankel, Füsun Demirel, Rıza Akın, Umut Kurt, Erdal Tosun ile Altan Erkekli’nin oynadığı Madımak: Carina’nın Günlüğü, 25 Eylül 2015’de Pinema Film dağıtımıyla Gökkuşağı Film tarafından vizyona çıkarılıyor.
Film, Sivas Katliamı’nın tek yabancı kurbanı Carina Cuanna’nın ve Madımak Oteli’ne kadar varan yolculuğunun hikâyesini Carina Cuanna’nın tuttuğu günlüklere bağlı kalınarak anlatıyor. Carina Cuanna, 1993 yılında Türk kadınının aile içi rolü ve çevre ile ilişkileri üzerine olan bitirme tezi için Hollanda’dan Türkiye’ye gelmiş ve 02 Temmuz’da Madımak Oteli’nde yanarak can vermişti.

Aşk Nerede?

Semra Dündar’ın yönettiği ve Ayça Erturan, Faik Ergin, Eylül Öztürk ile Oya Aydoğan’ın oynadığı Aşk Nerede?, 25 Eylül 2015’de UIP Filmcilik dağıtımıyla Kült Film tarafından vizyona çıkarılıyor.
Film, evlenme çağına çoktan gelmiş, ancak hâlâ kendisine uygun bir koca bulamamış olan, aşkı ve doğru erkeği; günümüzdeki pek çok genç kadın gibi, kafasındaki zengin, kariyerli, yakışıklı gibi uzayıp giden bir listeyle, karşısına çıkan yanlış erkeklerde arayan kariyerli bir genç kadınla, yakışıklı bir taksi şoförü arasındaki sürpriz ve imkansız bir aşkı anlatıyor. Sinemaseverlere, eğlence ve romantizmi, aşk ve komediyi, gözyaşı ve kahkahayı birlikte yaşatmak konusunda iddialı bir film

Yok Artık

Caner Özyurtlu’nun yönettiği ve Murat Akkoyunlu, Şebnem Bozoklu, Çağlar Çorumlu, Algı Eke, Demet Evgar ile Serkan Keskin oynadığı Yok Artık, 25 Eylül 2015′de Bir Film dağıtımıyla AC Film tarafından vizyona çıkarılıyor.
Taksici Fikret, İstanbul’un yoğun trafiğinde sabahtan akşama kadar direksiyon sallarken sık sık “Yok artık!” dedirten birçok komik olaylarla karşılaşır. Ehliyet almaya çalışan Asuman, iki aşk arasında kalan Faruk, kızı kaçırılan Cenk, sevgilisi hafızasını kaybedince ne yapacağını şaşıran Ceyda, söylediği minicik bir yalanın kurbanı olan Semih. Fikret’in dünyasının renkli yüzleri seyirciye birbirinden eğlenceli dakikalar yaşatacak.
Nancy Meyers’in yönettiği ve Robert De Niro, Anne Hathaway, Rene Russo ile Anders Holm’un oynadığı Stajyer (The Intern), 25 Eylül 2015’de Warner Bros. dağıtımıyla Warner Bros. tarafından vizyona çıkarılıyor.
Filmde, De Niro’nun canlandırdığı 70 yaşındaki dul Ben Whittaker, emekliliğin hiç de beklediği gibi olmadığını düşünmektedir. Tekrar iş yaşamına dönmek için fırsat kollarken, Jules Ostin tarafından kurulan ve yönetilen bir moda web sitesinde stajyer olarak işe başlar.
  • Fragman: 1 / 2

1 Eylül 2015 Salı

DERYA ŞEN’DEN DERYA SÖZLER…-YILMAZ PARLAR

DERYA ŞEN’DEN DERYA SÖZLER…

Türk Shirley Mac Laine’i olarak tanıdığımız, Oyuncu Derya Şen ile 30 Ağustos 2015 tarihinde, 25 Eylül de Semra Dündar yönetmenliğinde vizyona girecek "Aşk Nerede?" Adlı yeni sinema filmi ve "Elif" adlı yeni televizyon dizisi ve yeni baş rol film projesi hakkında  söyleşi için görüşmemizde; Sanatcı 30 Ağustos Zafer Bayramı nedeniyle sinema ile ilgili söyleşi yerine çok mana yüklü mesajlar verdi. Söyleşiyi başka zamana ertelemek zorunda kaldık.


“Ülke bütününde zor günler geçirdiğimiz şu günlerde, yüreğim yanıyor. Sebebsiz ölen gençlere, içim sızlıyor. Hemen hemen her yer kanayan yara. Tanrıdan herkese barış huzur sağlıklı günler diliyorum. Huzur içinde yaşamak özgürlük hepimizin hakkı.”


Semra Dündar yönetmenliğini yaptığı  “Vay Başıma Gelenler” Filmde rol aldığı Türkiye Shirley Mac Laine’i Derya Şen kısa rolüne rağmen sergilediği duruşla ekranı kaplayan rol kahramanın haklı gururuyla ben geliyorum diye işaretleri vermişti.

Gerek gülüşleri, gerekse mimikleri ile yıldızlaşacağım ve.gelecekte beni görün mesajları vermişti.

Billy Wilde’ın yönettiği, 1963 yapımı “Sokak Kızı İrma” (Irma La Douce) oynayan   Shirley Mac Laine gibi Masum yüzlü güzel yıldızımız gerek rol olarak gerekse yüz olarak Shirley Mac Laine o kadar benziyordu ki . “Vay Başıma Gelenler” filmi izlerken Şelale rolündeki Derya Şen Shirley Mac Laine’i çağrıştırmıştı. İster istemez filmden cımbız ile alınmış gibi özel olduğunu göstermişti.


yilmazparlar@yahoo.com

16 Nisan 2015 Perşembe

Uluslararası eleştirmenler jürisinden sinemacılara ve festivale tam destek-Yılmaz Parlar

Uluslararası eleştirmenler jürisinden sinemacılara ve festivale tam destek

34.İstanbul Film Festivali jürisi olarak, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından uygulanan sansüre maruz kalmış olan Türkiye sinema camiası ve 30 yıldan fazladır hem ulusal hem uluslararası bağımsız yapımlar için etkin bir gösterim platformu olan, Türkiye'nin en önemli sinema etkinliği İstanbul Uluslararası Film Festivali ile dayanışma içinde olduğumuzu duyururuz.

Ulusal festivallerde gösterilen yerli filmlerin resmi bir belge almasını zorunlu kılan ve istendiğinde sansür ya da politik baskı aracı olarak kullanılabilen yasal düzenlemeye kuvvetle karşı çıkıyoruz.Türkiye'deki sinemacılar ve festivaller T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın uyguladığı sansürden zarar görmektedir.

Sonuç olarak, Uluslararası Film Eleştirmenleri Birliği (FIPRESCI) jürisi, 34. İstanbul Film Festivali'nden çekilme kararı almıştır. İstanbul Film Festivali'nin Türkiye'de bağımsız sinemayı desteklemeye devam edeceğine dair inancımız tamdır.

Alexander Grozev
Sasja Koetsier
Giovanni Ottone
Antti Selkokari
Senem Erdine

Şenay Aydemir



yilmazparlar@yahoo.com

14 Mart 2015 Cumartesi

47. SİYAD Türk Sineması Ödülleri-İ Onursal Başkanı Atilla Dorsay-Yılmaz Parlar

DORSAY OLUNCA-CANLILIK OLUR
47. SİYAD Türk Sineması Ödüllerinde güvenli ses tonuyla sahneyi ve salonu kuşatan, duayen sinema yazarı SİYAD'ın kurucu üyesi ve Onursal Başkanı Atilla Dorsay ödül törenine ruh verdi. Onu gayeli kılan, sinemaya ruh veren, hedefleri ve misyonudur.
Ürünlerde canlı organizmalardır. Kemiğe ete büründüren ruh veren emek ve sevgidir.
47 yılı geride bırakan dev bir eserin verebileceği mutluluk enerjisiyle, Cemal Reşit Rey Konser Salonu'nda gerçekleşen 47. SİYAD Türk Sineması Ödüllerinde, SİYAD Başkanı Melis Behlil ile birlikte ödülleri açıkladılar. SİYAD'ın kurucu üyesi ve Onursal Başkanı Atilla Dorsay varlığıyla geceye canlılık verdi.
Sinema yazarlığı başarı yolculuğunun başka aşamasında, 47 yılı aşan bu sürede, toplum, sanat, siyasi hayatta sinema dili, edebiyatı ve kültürüyle önemli bir iz bıraktığı sinemacılığı teşvik etmeyi amaçlayan düzenledikleri ölümsüzleşen SİYAD sinema ödülüyle yeni bir boyut kazandırdı.

Gelecek nesillerin gönüllerine taşıyacak sırtlarındaki bu hazineyle nice genç sinemacılar kıvanç kaynağımız ve milli sinema kültür sahipleri olacaklar.
Türkiye’deki sinema literatüründe kapsamlı sistematik çalışması ve başarı trentiyle, kazandırdığı ellinin üzerinde eserlerin dökümü, ulusal sinemanın içinde bulunduğu ekonomik, politik ve kültürel bağlam içinde yıllık dönemleri değerlendirmeden, akademik, estetik, entelektüel ve teknik birçok katkının mükemmel düzenlenen, iyi araştırılmış, ilginç Türk sinema tarihinden günümüze gezintiye çıkarmaya kadar zamanı tanımlayan eserlerinde ruhu yakalarsınız.
Değişik konularla bizleri efsunlu bir yolculuğa çıkaran, güvenilirliği ve bütüncül yaklaşımıyla, uzmanlar dahil öğrencilerle sıradan okurları da kendine bağlayan, sinemayla ilgilenen, filmlerden hoşlanan herkesimin kitaplığında yer ayıracağı bu çalışmalar, kuşkusuz gelecek yıllarda, bilimselliğe kanat çırpan ülkemizde standardı belirleyecek.

47. SİYAD Türk Sineması Ödüllerinde yer alan, Jüriye layık vicdanı hür SİYAD üyelerine ışık tutarak, sinema yazar üyelerin teşkil ettiği jüri heyetinin yüzlerce film harmanından tasnifle, arasından titizlikle seçilen ödüle layık filmler tam anlamıyla gerçek sahibini bulan kararların arkasındaki gizli ilhamdı Duayen Dorsay.

Sinemanın gündelik hayatla kurduğumuz ilişkilerde dünyayı kavrama biçimlerimizde, dünyayı keşfetmemize yarayacak, film kuramının, tarihinin ve analizinin çerçevelerini zenginleştiren, sanatsal ve kültürel alanların, farklı tarihsel dönemlerde işleyişine, algılanmasına imkan hazırlayan düşünce biçimlerini içeren eserleri yine onu devleştiren, Duayen yapan ayrıcalıklı tarafı .
Yazılmayı bekleyen yapıtların peşinde koşarken kimsenin geçmediği zor patika yollarda her katmana uzanan geniş bir yelpazede, kurduğu kültür köprüsü ile genç nesillere sinemanın ışıklı yolunu açacaktır.
Sektörde yüzyılda bir gelecek değerlerimizden biridir.
yilmazparlar@yahoo.com